Twegiite
Image default
Zakelijke dienstverlening

Waarom kies je voor een mediator?

Wanneer er een conflict ontstaat tussen twee partijen, is het soms nodig om de hulp van een mediator in te schakelen. Maar hoe kies je de juiste mediator voor jouw situatie? In dit artikel zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je moet overwegen bij het kiezen van een mediator.

Wat doet een mediator?

Een mediator is een neutrale derde partij die helpt bij het oplossen van geschillen tussen twee partijen. In plaats van dat er een rechter een beslissing neemt, werkt een mediator samen met de partijen om een oplossing te vinden die voor beide partijen acceptabel is. Mediation is een alternatief voor juridische procedures en kan vaak een snellere, goedkopere en minder stressvolle manier zijn om een conflict op te lossen. Maak bijvoorbeeld gebruik van een mediator bij een scheiding in Zaandam.

Waar moet je rekening mee houden als je kiest voor een mediator

Allereerst kijk je naar de ervaring en kwalificaties. Er zijn veel mediators met allemaal verschillende achtergronden. Bekijk welke mediator bij jullie verhaal past, maar ook vergelijkbare cases heeft gehad. Verder moet er een klik tussen jullie en de mediator zijn. Er moet namelijk ten allen tijden goed gecommuniceerd worden met bij de partijen. Een goede mediator luister en toont begrip aan beiden partijen. Ben je op zoek naar een goede mediator? Dan kan de mediator in Uitgeest of de mediator in Heerhugowaard je misschien verder helpen.

Locatie voor een mediator

Een mediator hoeft niet per se in de buurt te zijn. Soms is het handig om juist iemand te kiezen die niet in de buurt woont. Iemand die jullie verhaal nog helemaal niet kent. Dit zorgt voor een extra onpartijdige gevoel. Maar wanneer je dit doet moet je wel rekening houden met de reiskosten. Je kan er zelfs voor kiezen om een mediator te ontmoeten op een neutrale locatie of bij jou thuis.

Wanneer is het niet geschikt om te kiezen voor een mediator?

Hoewel mediation een effectieve manier kan zijn om geschillen op te lossen, is het niet altijd de beste oplossing. In sommige gevallen kan mediation niet geschikt zijn en is een juridische procedure nodig. Hier zijn enkele situaties waarin mediation misschien niet geschikt is:

  • Als een van de partijen niet bereid is om deel te nemen aan mediation.
  • Als een van de partijen gewelddadig of agressief is.
  • Als er sprake is van een duidelijke schending van de wet.
  • Als er sprake is van een onbalans in macht of informatie tussen de partijen.
https://www.carent.nl/