Twegiite
Image default
Zakelijke dienstverlening

Diverse technieken binnen metaalbewerking: Verspanen, lassen, buigen en coaten

Metaalbewerking is een uitgebreid vakgebied met diverse methoden en processen voor het bewerken van metalen. Er wordt gebruikgemaakt van verschillende technieken, zoals lassen, coaten, buigen en verspanen. De talloze toepassingen worden gebruikt in verschillende industrieën. Van luchtvaart tot elektronica, de bouw, autoproductie en machinebouw. Metaalbewerking heeft invloed op vrijwel elk aspect van ons dagelijks leven. Van de voertuigen die we besturen tot de gebouwen waarin we wonen en werken. Deze evoluerende industrie is niet weg te denken uit onze moderne samenleving. 

Verschillende technieken

Van Veen maakt gebruik van meerdere manieren om metaal te kunnen bewerken. Een aantal voorbeelden worden hier toegelicht. 

  • Verspanen: Verspanen is een bewerkingstechniek waarbij er verschillende soorten manieren komen kijken. Materiaal van een werkstuk wordt verwijderd om de gewenste vorm te bereiken. Dit kan gedaan worden door processen zoals draaien, frezen, slijpen en boren. 

  • Lassen: Bij dit proces gaat het om het verbinden van twee (of meerdere) onderdelen met elkaar. Dit verbinden gebeurt door het verhitten van de materialen. Wanneer de materialen beginnen te smelten, kunnen ze verbonden worden om vervolgens aan elkaar af te koelen. Zo vormt zich een duurzame en permanente verbinding. 

  • Buigen: Metaalplaten of profielen worden vervormd om een bepaalde vorm of hoek te krijgen. Dit wordt vaak gedaan met behulp van een soort bank waarbij het metaal tussen een bovenste en onderste matrijs wordt geplaatst. Daarna wordt hij gebogen tot de juiste hoek. 

  • Coaten: Coaten is een beschermende laag die op het oppervlak van het metaal wordt aangebracht. Dit is om het metaal te beschermen tegen corrosie, slijtage maar ook voor het verbeteren van het uiterlijk van het product. 

Al deze technieken zijn van groot belang in de metaalbewerking. Op deze manieren kan er namelijk een groot scala aan toepassingen uitgevoerd worden in verschillende industrieën. 

Materialen voor metaalbewerking

Metaalbewerking zegt het natuurlijk al, het gaat om metalen materialen. Maar om het lekker simpel te houden, zijn er verschillende soorten metalen materialen, met ieder zijn eigenschappen, kwaliteiten en zwakke punten. Zo is er voor elk project het juiste materiaal te vinden! Een veelvoorkomend materiaal dat wordt gebruikt in de metaalbewerking is bijvoorbeeld staal. Staal is een heel duurzaam, sterk en relatief goedkoop materiaal om te gebruiken. Net zoals messing heeft aluminium al eigenschap corrosiebestendigheid. Dit is ideaal wanneer je het materiaal gaat gebruiken in badkamers, als onderdeel van huishoudelijke apparaten of zelfs in de luchtvaart. Roestvrij staal is ook een uitstekende keuze als je een materiaal zoekt dat corrosiebestendig is. Daarnaast is het ook nog bestand tegen zuren, roest en ziet het er modern uit. Welk materiaal je nodig hebt, hangt af van het doel van jouw project. Zorg er daarom voor dat je altijd goed onderzoekt welke vereisten en eigenschappen jouw project vergt.