Twegiite
Image default
Zakelijke dienstverlening

Hoe Formulier Ontwerp de Sleutel is tot Meer Conversies

Als webdesigner weet je dat de details het verschil maken. Eén van de meest over het hoofd geziene details die een grote impact kan hebben op conversies, is formulierontwerp. Het juiste ontwerp kan het verschil zijn tussen een gebruiker die een transactie voltooit of de pagina verlaat. Laten we eens duiken in de wereld van formulierontwerp en hoe dit kan leiden tot een betere conversieratio.

Beter conversiepercentage? Neem contact op met Davium in Arnhem.

Gebruiksvriendelijkheid voorop

Een formulier moet eenvoudig en intuïtief zijn. Start met het verminderen van het aantal velden tot alleen de essentiële. Vraag jezelf af: “Is dit veld absoluut noodzakelijk voor de gebruiker om in te vullen?” Zo niet, schrap het dan. Gebruiksvriendelijkheid gaat ook over het geven van duidelijke instructies. Zorg ervoor dat elke vraag ondubbelzinnig is en vermijd vakjargon waar mogelijk.

De kracht van visuals en feedback

Een gebruiker moet altijd weten waar ze staan in het proces. Visuele aanwijzingen zoals voortgangsbalken geven een gevoel van vordering en tijdsbesteding. Wanneer een gebruiker een fout maakt, is directe en constructieve feedback cruciaal. Gebruik inline validatie om fouten aan te geven voordat de gebruiker het formulier indient. Dit bespaart tijd en vermindert frustratie.

Davium in Arnhem maakt gebruik van een uitgebreid feedbackproces. Door middel van goede visuals voor websites verbeterd hij het conversiepercentage.

De subtiliteit van de indienknop

De indienknop is meer dan alleen een middel om een formulier te versturen; het is een oproep tot actie. De kleur, vorm en positie moeten opvallen, maar niet overweldigend zijn. De tekst moet duidelijk aangeven wat er gaat gebeuren wanneer erop geklikt wordt. Vermijd vage termen als ‘verzenden’ en gebruik in plaats daarvan actiegerichte taal zoals ‘Start mijn gratis proefperiode’.

Testen, analyseren, optimaliseren

Het werk is niet klaar na het ontwerp. Testen is essentieel. A/B-testen kan onthullen welke formulierelementen het best werken. Gebruik hulpmiddelen zoals Google Analytics om te zien waar gebruikers mogelijk afhaken. Sta open voor feedback van gebruikers en wees bereid om je ontwerp aan te passen. Onthoud, optimalisatie is een doorlopend proces.

Als webdesigner heb je de macht om de conversiepercentages aanzienlijk te beïnvloeden door middel van doordacht formulierontwerp. Door de gebruikerservaring te vereenvoudigen, duidelijke feedback te geven en de indienknop te optimaliseren, kun je niet alleen de gebruikerservaring verbeteren, maar ook de conversiedoelen van je klanten behalen. Vergeet niet dat elk formulier een kans is om te converteren.

https://davium.nl