Twegiite
Image default
Financieel

Zelf pensioen opbouwen

Er zijn meerdere pensioenvormen. De bekendste en meest kostbare is het ouderdomspensioen. Daarnaast kan er tussen werkgever en werknemer een partnerpensioen en/of arbeidsongeschiktheidsdekking(en) worden afgesproken. Hoe meer componenten er worden opgenomen en belangrijker, hoe hoger de pensioenambitie, hoe duurder de pensioenregeling. Het is niet zo dat de aanbieders onderling voor veel verschil zorgen. Ook al willen ze ons in de media anders doen geloven.

Pensioen is kostbaar

Een kwalitatief hoogwaardig pensioen kost nu eenmaal geld. Voor werknemer is het prettig dat de werkgever vaak 50% of meer bijdraagt.

Doe-het-zelven

Er zijn werknemers die denken dat ze beter en goedkoper kunnen beleggen. Stel, de werkgever gaat ermee akkoord dat u niet met de pensioenregeling meedoet en keert zijn bijdrage als extra loon aan u uit. Het is puur een hypothetisch voorbeeld omdat in de praktijk werkgevers beter niet mee kunnen gaan in het niet accepteren van het pensioenaanbod (ook wel afstandsverklaring genoemd). Hun contract met de pensioenuitvoerder staat dat namelijk niet toe en zeker bij een overlijden van een werknemer zijn de rapen gaar. De werkgever loopt dan een grote kans dat hij levenslang het partnerpensioen voor eigen rekening moet betalen. Wenst u eerder te willen stoppen met werken? Lees hier meer hierover.

De pensioenuitvoerders verslaan?

Terug naar de werknemer die het zelf beter denkt te kunnen. En geloof mij, dat gun ik hem of haar. Echter pensioenuitvoerders maken vaak meer rendement omdat ze door hun schaalvoordeel minder kosten hebben en tevens hebben ze toegang tot beleggingsfondsen waar de particulier met relatief kleine bedragen niet wordt toegelaten. Natuurlijk kan een particuliere belegger de markt (tijdelijk) verslaan echter dat is echt een grote uitzondering.

Pensioen in crypto’s?

Pas belde iemand mij met de vraag of hij zijn pensioengeld in crypto’s mocht beleggen. Dat is niet mogelijk en in de nabije toekomst zie ik dat niet snel veranderen. Waarom niet? Omdat pensioen uitgesteld loon is wat u echt nodig heeft vanaf pensioenleeftijd. De belegging mag daardoor niet te volatiel zijn (te veel uitschieters bevatten). Dat geeft veel te veel onrust en daar is pensioen niet voor bedoeld.

Pensioencommunicatie

Ik denk dat het beter is dat de werkgever de onderbouwde feiten rustig aan de werknemer uitlegt en dat ze er dan samen uitkomen. Natuurlijk is deze materie lastig, gelukkig zijn er specialisten die het in begrijpelijke taal kunnen uitleggen. De werknemer kan vervolgens altijd een deel van zijn overige geld gebruiken om risicovoller mee te beleggen.