Twegiite
Image default
Industrie

Wat doet een strafrechtadvocaat?

Je kan een normale advocaat inschakelen voor allerlei soorten zaken, maar een strafrecht advocaat is uniek. Niet elke advocaat is een strafrecht advocaat. Er zijn verschillende soorten advocaten, ieder met specifieke kennis en taken. Een strafrecht advocaat heeft zich gespecialiseerd in het strafrecht. Dit betekent dat hij of zij de meeste kennis en ervaring heeft op dit gebied. Ze helpen mensen die worden beschuldigd van een misdaad. Hun taak is om hun cliënt zo goed mogelijk te verdedigen tijdens het proces in de rechtbank.

Niet elke advocaat is een strafrechtadvocaat

Er zijn veel verschillende soorten advocaten, met elk hun eigen specialiteit. Zoals we al zeiden, is niet elke advocaat gespecialiseerd in het strafrecht. Sommige advocaten specialiseren zich bijvoorbeeld in arbeidsrecht, fiscaal recht of familierecht. Andere advocaten werken vooral aan civiele zaken, zoals contractuele conflicten of erfenissen. Strafrecht advocates concentreren zich voornamelijk op criminele cases, van begin tot eind. Het kan gaan om allerlei soorten misdaden, van licht tot zwaar. Denk hierbij aan misdrijven zoals bedreiging, diefstal, mishandeling of moord. In sommige gevallen kan het ook gaan om economische delicten, zoals witwassen of fraude. Wanneer je wordt beschuldigd van een misdaad, is het belangrijk dat je een strafrechtadvocaat inschakelt met de juiste kennis en ervaring. Zij kunnen je helpen bij alle stappen van het proces, van onderzoek tot uiteindelijke rechtszaak.

Uiteenlopende taken

De taken van een strafrechtadvocaat kunnen erg uiteenlopend zijn. Ze hangen af van de aard en de ernst van de beschuldigingen die tegen je ingebracht worden, maar ook hoeveel tijd er tot de rechtszaak resteert. Soms moet een advocaat alleen advies geven over de juridische mogelijkheden die je hebt en wat de beste strategie is voor jouw situatie. In andere gevallen moet hij of zij actief bezig zijn met onderzoek naar getuigen en bewijsmateriaal, om jouw onschuld te bewijzen of de schuld te verminderen. Tijdens het proces zelf is de advocaat er om jou te vertegenwoordigen in de rechtszaak en om ervoor te zorgen dat je alle kansen krijgt die je verdient. Ben je toch schuldig bevonden? Dan kan de advocaat ervoor pleiten dat je voorwaardelijk wordt veroordeelt, waardoor je niet vast hoeft te zitten. Bij ernstige gevallen kan de strafrechtadvocaat pleiten voor een minder strenge straf of, in overleg met jou, in hoger beroep gaan.

Wanneer een strafrechtadvocaat inschakelen?

Wanneer je beschuldigd wordt van een een misdrijf doe je er verstandig aan een professionele strafrechtadvocaat in te schakelen. Vaak is dit wanneer je bent aangehouden of als je een dagvaarding hebt gekregen. Overigens wordt een strafrechtadvocaat met name bij zware strafrechtelijke zaken ingeschakeld. Denk hierbij aan diefstal, geweldpleging of drugsmisbruik. Dit heeft met name te maken met de kosten: een strafrechtadvocaat is vaak niet goedkoop.

Een advocaat kiezen

Zoek je een advocaat gespecialiseerd in strafrecht bij jou in de buurt, bijvoorbeeld een strafrechtadvocaat in Rotterdam? Houd tijdens je keuze rekening met de prijs-kwaliteitverhouding, complexiteit van de casus, de referenties van de desbetreffende advocaat en haar of zijn ervaring. Bijvoorbeeld: Libertas Advocaten is een goed aangeschreven advocatenkantoor in Rotterdam gespecialiseerd in strafrecht en zo zijn er nog wel meer!

https://www.libertasadvocaten.com/