Twegiite
Image default
Onderwijs

Theaterworkshops voor de allerkleinsten

De verbeeldingskracht van kleine kinderen

Je bent nooit te oud om te leren, maar je bent al helemaal nooit te jong om te leren. Daarom gaan we in de theaterworkshops die wij geven op basisscholen ook met veel plezier aan de slag met de kleuterklassen. Juist de jongste kinderen hebben nog een onuitputtelijke hoeveelheid fantasie. Voor een theaterdocent is het dan ook hartstikke leuk om deze verbeeldingskracht te voeden. Kinderen die meedoen aan theateractiviteiten worden spelenderwijs gestimuleerd om hun fantasie niet voor zichzelf te houden, maar er uiting aan te geven in de ‘echte wereld’. En dat leidt natuurlijk tot vrolijke taferelen in de kleuterklas.

Op maat gemaakt

Natuurlijk zijn niet álle theateractiviteiten geschikt voor kleine kinderen. Theatersport, movie fighting, soapacteren: het is maar een greep uit de theaterworkshops die wij organiseren voor de oudere kinderen. Voor kleuters zijn deze activiteiten natuurlijk nog niet geschikt. Gelukkig zijn er daarnaast een hoop dingen die je wél kunt doen met kinderen van vier of vijf jaar. Het spelen van theaterspelletjes slaat bijvoorbeeld heel goed aan in de kleuterklassen.

Wat zijn theaterspelletjes?

Theaterspelletjes zijn spelletjes die ‘stiekem’ de vaardigheden aanspreken die essentieel zijn voor iedere vorm van theater: verbeeldingskracht, inlevingsvermogen en samenwerken. Natuurlijk weet de workshopdocent precies hoe verschillende theaterspelletjes optellen tot een veelzijdige workshop waarin kleuters op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met alles wat met theater te maken heeft.

Voorbeelden van theaterspelletjes

Een theaterspel dat in onze workshops eigenlijk altijd terugkomt, is het spelletje: wie staat er aan de deur? Door te bedenken wie er allemaal aan de deur zouden kunnen staan en wat die mensen precies komen doen, moeten de kinderen zich inleven in andere mensen en die mensen ook verbeelden. Er zijn ook veel theaterspelletjes waarin de kinderen op een creatieve manier gebruik moeten maken van voorwerpen. Je bent misschien gewend om je schoen aan je voeten te doen, maar wat gebeurt er eigenlijk als je hem op je hoofd zet? Als die stoel geen stoel was, wat was het dan wel? En wat kun je nog meer doen met een pollepel behalve soep opscheppen? Op deze manier leren kinderen om creatief te denken. Bovendien mogen ze vrij experimenteren met alledaagse voorwerpen.

https://www.grotebroer.nl