Twegiite
Image default
Woning en Tuin

Wat kost het aarden van je woning?

Voor elektrische installaties heeft de AREI (algemeen reglement op de elektrische installaties) hoge eisen gesteld. Een van deze eisen is het hebben van een goede aardingsinstallatie. 

Door je woning te aarden worden gevaarlijke situaties voorkomen. Bij elektrische apparaten die onder spanning komen te staan wordt de overtollige elektriciteit via de aardedraad en de aardpen de grond in geleidt. Daarnaast zorgt de aardedraad dat je niet geëlektrocuteerd wordt wanneer een stroomdraad in het apparaat loskomt. Aarding is onzichtbaar maar wel heel belangrijk. Een apparaat kan namelijk op verschillende manieren onder spanning komen te staan. Dit kan wanneer het apparaat kapot is en kortsluiting veroorzaakt. Ook bij directe en indirecte blikseminslag kan er overspanning ontstaan in een apparaat.

Het bouwjaar en type huis hebben invloed op hoe het huis geaard is. Alle huizen en appartementen moeten voorzien worden van een betrouwbare aardingsinstallatie. Voor 1975 werden de elektrische installaties vaak via de waterleiding geaard. Na 1975 werden enkele woningen nog steeds via de waterleiding geaard. De koperen waterleiding geleide de elektriciteit weg maar de laatste jaren worden steeds meer koperen waterleidingen vervangen door kunststof waterleidingen. Kunststof geleid niet waardoor de aarding via de waterleiding niet meer werkt.

Het is niet verplicht op stopcontacten in de woonkamer en slaapkamer te aarden. Tegenwoordig worden alle stopcontacten in een woning geaard maar bij oudere woningen komt het geregeld voor dat niet alle stopcontacten geaard zijn. In de keuken en badkamer zijn geaarde stopcontacten wel verplicht. Dit komt omdat er in deze ruimtes veel water gebruikt wordt, water is een goede elektrische geleider. In sommige huizen komt het voor dat de badkamer geen stopcontacten heeft omdat de badkamer groep niet aangesloten is op een aardlekschakelaar. Alleen een speciaal scheer stopcontact mag dan gebruikt worden.

Doordat we steeds meer elektrische apparaten in huis hebben wordt aarding alsmaar belangrijker. Aarding kan aangebracht worden door het slaan van een aardpen. De kosten van het slaan van een aardpen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zo heeft de bodem invloed, de aardpen moet aangebracht worden in een laag aarde die goed geleidt. Op sommige plaatsen moet een aardpen hierdoor dieper de grond ingeslagen worden dan op andere plaatsen. De manier waarop de groepenkast is ingericht speelt ook een rol. Daarnaast is collectieve inkoop voordeliger. Dit wordt vooral bij nieuwbouw projecten gedaan zodat bij alle huizen de aarding in een keer aangebracht wordt.

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten