Twegiite
Image default
Gezondheid

Lees hier alles over duizeligheid door stress

Veelvoorkomende oorzaken van duizeligheid

Heb je je ooit licht in je hoofd gevoeld of alsof je je evenwicht niet kunt vinden? Ben je ooit te snel opgestaan ​​en duizelig gevoeld? Deze relatief veel voorkomende ervaringen staan ​​bekend als duizeligheid. Er zijn veel redenen waarom u zich duizelig zou kunnen voelen. Hier zijn een paar voorbeelden van de meest voorkomende oorzaken van duizeligheid.

Stress

De grootste oorzaak van duizeligheid is stress. Stress zorgt er namelijk voor dat we alle informatie niet goed meer kunnen verwerken en gaan we daardoor verkeerde balans in ons lichaam krijgen. Lees meer over duizeligheid door stress via dit artikel van Nick de Waard.

Uitdroging

Je lichaam heeft water en voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Als je overdag niet genoeg water hebt gedronken, kun je uitgedroogd raken. U kunt ook uitgedroogd raken wanneer uw lichaam meer vocht verliest dan u binnenkrijgt, zoals door overmatige activiteit of hitte. Uitdroging kan ongemakkelijke symptomen veroorzaken, zoals hoofdpijn, een droge mond en duizeligheid.

Problemen met het binnenoor

Problemen met het binnenoor kunnen ook leiden tot duizeligheid. Uw evenwichtsgevoel wordt gecontroleerd door het vestibulaire systeem, dat afhankelijk is van uw binnenoor, ogen en sensorische zenuwen om uw omgeving te helpen interpreteren. Een aandoening van het binnenoor kan de signalen die uw hersenen van het binnenoor ontvangen, verstoren en leiden tot duizeligheid of duizeligheid. Voorbeelden van problemen met het binnenoor zijn oorinfecties, goedaardige paroxismale positieduizeligheid en de ziekte van Menière.

Circulatieproblemen

Als uw hart niet genoeg bloed naar de rest van uw lichaam pompt, kunt u zich duizelig of flauw gaan voelen. Een plotselinge daling van de bloeddruk kan ervoor zorgen dat u een licht gevoel in het hoofd of duizeligheid krijgt. Dit kan gebeuren als u te snel opstaat. Een slechte bloedcirculatie kan duizeligheid veroorzaken wanneer uw hersenen onvoldoende doorbloeding krijgen. Aandoeningen zoals cardiomyopathie, hartritmestoornissen en een hartaanval kunnen allemaal leiden tot een slechte bloedcirculatie en een plotselinge ervaring van duizeligheid.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen duizeligheid als mogelijke bijwerking hebben. Medicijnen zoals antidepressiva, anti-epileptica en sedativa kunnen ongemakkelijke bijwerkingen veroorzaken, zoals een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid en een flauw gevoel. Als u medicijnen gebruikt voor problemen met de bloedsomloop, zoals bloeddruk, kunt u ook duizelig worden. Praat met uw arts als u zich zorgen maakt over een voorgeschreven medicijn dat kan bijdragen aan uw duizeligheid.

Angst stoornissen

Angst kan zich op veel verschillende manieren manifesteren, van hoge niveaus van stress en zorgen tot paniekaanvallen of pleinvrees. Bepaalde angststoornissen kunnen samen met andere symptomen duizeligheid veroorzaken. Duizeligheid en stressangst zijn vaak gekoppeld aan hoe uw lichaam kan reageren op een angststoornis. Hoge angst kan ertoe leiden dat u gaat hyperventileren, wat vaak voorkomt tijdens een paniekaanval. Door angst veroorzaakte hyperventilatie kan u het gevoel geven dat u niet op adem kunt komen. Paniekaanvallen kunnen duizeligheid veroorzaken wanneer een gebrek aan diepe ademhaling de zuurstoftoevoer naar de hersenen beperkt. Plotselinge angstaanvallen kunnen ook een adrenalinestoot veroorzaken die de symptomen van een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid kan verergeren.

https://nickdewaard.nl/duizelig-door-stress/