Twegiite
Image default
Woningen

Inbraak voorkomen? Doe het met deze tien tips

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat een ongewenste indringer er vandoor gaat met jouw eigendommen. Daarom is het belangrijk om de woning goed te beveiligen. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken? In dit artikel geven wij je tien tips om jouw huis goed te beschermen tegen inbrekers. Zorgeloos en veilig wonen is op die manier makkelijk geregeld.

1. Plaats een alarmsysteem

Een slimme manier om te zorgen voor extra veiligheid in en om huis is het plaatsen van een alarmsysteem. Dankzij een camera met bewegingssensor zie je meteen wanneer een ongewenste indringer voor de deur staat. Doet iemand een poging om binnen te komen, dan gaat er direct een luid alarm af waardoor de inbreker direct op de vlucht zal slaan.

2. Vervang oude sloten

Zorg allereerst voor goede sloten op alle ramen en deuren. Vervang daarnaast oude sloten door moderne cilindersloten met het SKG keurmerk. Een cilinderslot is veiliger dan een ouder soort slot omdat de sleutel moeilijker na te maken is. Plaats extra sloten op deuren die erg inbraakgevoelig zijn, zoals op de begane grond.

3. Bevestig een anti-inbraakstrip

Dankzij een anti-inbraakstrip langs de deur krijgt een inbreker nog minder kans om een slot open te breken. De anti-inbraakstip zorgt ervoor dat de sluitnaad op de deur niet zichtbaar is van buitenaf. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om de deur op die plek te forceren.

4. Doe alles op slot

Zodra je het juiste hang- en sluitwerk hebt, vergeet dan niet om alles daadwerkelijk op slot te doen wanneer je de woning verlaat. Zorg er altijd voor dat alle deuren op slot zitten en alle ramen gesloten zijn.

5. Laat het licht branden

Inbrekers gaan het liefst te werk in het donker. Daarom is het verstandig om altijd een lampje te laten branden in huis. Doe dit ‘s nachts wanneer iedereen slaapt, maar ook als iedereen van huis is, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie bent.

6. Plaats extra lichtbronnen

Verlicht daarnaast de buitenkant van de woning, bijvoorbeeld met lampen met een bewegingssensor. Deze lampen gaan aan zodra iemand dichtbij komt, wat ongewenste bezoekers snel af zal schrikken.

7. Laat de post niet ophopen

Ben je langere tijd van huis? Zorg er dan voor dat de post niet ophoopt. Vraag een bekende om de post geregeld op te ruimen. Daarnaast is het aan te raden om af en toe de gordijnen te openen en deze ‘s avonds te sluiten, zodat het huis een bewoonde indruk geeft.

8. Leg geen reservesleutel neer

Leg nooit een reservesleutel neer onder de deurmat of in de plantenbak. Inbrekers zijn zelf op de hoogte van dit trucje en zullen de sleutel maar al te graag gebruiken om makkelijk bij je naar binnen te komen.

9. Leg waardevolle spullen uit het zicht

Zorg ervoor dat waardevolle spullen niet vlak achter het raam zichtbaar zijn. Berg sieraden, laptops en andere kostbare spullen altijd goed op. Schaf zo nodig een kluis aan waar je de meest waardevolle objecten in kunt bewaren.

10. Neem een waakhond

Een waakhond is niet alleen een gezellige metgezel, maar zorgt eveneens voor extra veiligheid. Een hond kan direct alarm slaan wanneer een ongewenste indringer rond het huis wordt opgemerkt en schrikt deze gemakkelijk af door hard te blaffen. Bel gelijk 112 wanneer je een verdachte situatie signaleert, zodat de politie ook op de hoogte is.