Twegiite
Image default
Aanbiedingen

Conceptueel model; let’s go!

Conceptueel model; let’s go!

Zit je door jouw scriptie planning heen te bladeren of scrollen en kom je termen tegen waar je nog niet eerder van gehoord hebt? Dat is niet zo gek; door de hoeveelheid verwerkingsmateriaal in een scriptie kan het best zijn dat er dingen zijn die je nog niet eerder hebt gezien. Zo zal je op een gegeven moment aan de slag moeten met een conceptueel model. Weet jij al wel wat dat is? Bij ons duurde het begrijpen ervan namelijk best een tijdje! We vertellen je er graag meer over, lees snel met ons mee.

 

Wat is een conceptueel model?

Put it simple, een conceptueel model is een model waarin je jouw onderzoek in één oogopslag kan weergeven. Het is een visuele weergave van de deelvragen of hypotheses met bijbehorende variabelen. De variabelen kunnen in sommige onderzoeken nog wel eens om de oren vliegen; soms komen deze gewoonweg erg veel voor (stel je hebt 6 hypotheses…). Een conceptueel model kan jou zelf erg veel duidelijkheid geven in hoe en wat, maar geeft ook een duidelijk overzicht voor de lezer van je scriptie! Een blik op een conceptueel model zou duidelijk moeten maken wat je precies gaat onderzoeken!

 

Waar komt het conceptueel model te staan?

Het conceptueel model bestaat dus voornamelijk uit het visueel weergeven van jouw hypotheses of deelvragen. Uiteraard weet je dat deze hypotheses of deelvragen worden opgemaakt uit jouw literatuuronderzoek; het is dus het meest logisch om jouw conceptueel model aan het eind van je literatuuronderzoek te plaatsen. Het komt ook vaak voor dat het conceptueel model aan het begin van het methode hoofdstuk geplaatst wordt, wat ook zeker niet fout is. In sommige gevallen kan je het best met je scriptiebegeleider overleggen wat hij of zij het liefst wenst!

 

Verschillen in conceptueel model

Als je met je scriptie bezig bent heb je waarschijnlijk al wel een paar statistiek lesjes achter de kiezen en weet je dus dat er verschillen zijn in wat je wil onderzoeken. Je kunt bijvoorbeeld het directe effect van de onafhankelijke variabelen op de afhankelijke variabel onderzoeken, of ga je liever voor een modererend of mediërend effect? Deze verschillende effecten worden ook verschillend afgebeeld in een conceptueel model, zorg ervoor dat je dit van te voren goed uitzoekt!

https://www.topscriptie.nl/