Twegiite
Image default
Zakelijk

Tips voor het effectief managen van het productontwikkelingsproces

Ondanks dat we bij product ontwikkeling vaak denken aan het ontwerpen en maken van een product, komt er veel meer bij kijken. Alle stappen die bij product ontwikkeling horen zorgen ervoor dat de kans op slagen wordt vergroot. Ondanks dat je nog zo’n goed idee hebt, kan een product namelijk op de markt niet goed worden ontvangen wanneer jouw marketing niet geoptimaliseerd is. In dit artikel nemen we je mee door de belangrijkste stappen van begin tot eind voor succesvolle en efficiënte product ontwikkeling.

Het idee Product ontwikkeling begint altijd bij een goed idee. Om te zorgen dat jouw toekomstige product een grotere kans van slagen heeft, probeer je altijd te denken vanuit een probleem wat je met behulp van het juiste product kan oplossen. De context Dit brengt je bij de context fase. Zorg dat je de doelgroep van jouw product zo duidelijk mogelijk krijgt. Wat is de leeftijd, is het voor een doelgroep uit een specifiek land? Wat spreekt de doelgroep aan?

Het ontwikkelen en testen van het concept

Aan de hand van alle informatie, is het tijd om een concept uit te werken. Dit mag nog een vrij ruw ontwerp zijn. Het is immers de eerste schets. Gedurende deze fase worden vragen gaandeweg beantwoord en problemen stap voor stap opgelost.

De strategie

Aan de hand van het concept is het tijd om een marketing strategie te ontwikkelen rondom het item. Hoe wordt er op een effectieve manier gezorgd dat het product bij de juiste mensen terechtkomt? En hoe zorg je dat een reclame of poster deze doelgroep aanspreekt?

De product ontwikkeling

Nu is het tijd om als product ontwikkelaar echt aan de slag te gaan. Het is tijd om het product te realiseren. In deze fase moet het product zo perfect mogelijk gemaakt worden. Ondanks dat een prototype vaak verschillende product ontwikkeling rondes ondergaat, is het belangrijk dat er zo gedetailleerd mogelijk gewerkt wordt.

Testen op de markt

Is jouw team tevreden met het prototype? Dan is het tijd om het in de markt te testen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een testpanel. De bevindingen en meningen van de testers worden vervolgens verwerkt in een nieuw prototype, totdat iedereen tevreden is met het eindresultaat.

De marketing

Het product is klaar? Dan is het tijd om het te lanceren. De strategie die voorheen was bepaald wordt nu ingezet. Dit is altijd een spannend moment, aangezien er nu wordt bevestigd of al het harde werk beloond wordt met succes.