Twegiite
Image default
Banen en opleidingen

Ontslag op staande voet – mag dat zomaar?

Ontslag is altijd een moment waarop veel verandert, zelfs wanneer het ontslag is met wederzijdse instemming. Bij ontslag op staande voet is het verhaal nog veel drastischer, zeker om de werkgever hiervoor een zéér goede reden moet hebben die ook stand moet houden voor de kantonrechter. Wanneer je in aanraking komt met ontslag op staande voet, is de arbeidsrecht advocaat de juiste persoon om ervoor te zorgen dat jij krijgt waar je recht op hebt. 

Situaties waarin ontslag op staande voet mag

Er zijn een aantal gevallen waarbij het ontslag op staande voet een zeer geldige reden heeft. Hierbij kan vooral gedacht worden aan stelen en frauderen, het weigeren van het uitvoeren van het (overeengekomen) werk zonder goede reden of in ernstige mate onbekwaam is om het werk uit te kunnen voeren dat overeengekomen is in de arbeidsovereenkomst. 

In alle gevallen moet het gaan om een dringende reden, zoals het in gevaar brengen van anderen op de werkvloer of het bedreigen van het voortbestaan van het bedrijf, bijvoorbeeld door het stelen van bedrijfsgeheimen. De reden voor ontslag op staande voet is altijd serieus. Voor milde of onbelangrijke redenen kan geen ontslag op staande voet gegeven worden, aangezien dit nooit geaccepteerd zal worden door een rechter. 

Zorg voor een goede arbeidsrecht advocaat, want lang niet altijd is dit terecht

Er zijn verschillende situaties geweest waarin het ontslag op staande voet geen standhield bij de kantonrechter, die de ontslagen medewerker in het gelijk stelde en dat betekende dat de ontslagen medewerker alsnog aanspraak kon maken op ontslagvergoeding en andere compensaties, zaken waar hij of zij geen recht op zou hebben wanneer het ontslag op staande voet wél stand zou hebben gehouden.

Daarom is het verstandig om een arbeidsrecht advocaat in Hilversum in te schakelen wanneer het niet zeker of volledig duidelijk is dat het ontslag daadwerkelijk terecht is. Zelfs op het gebied van racistische uitlatingen en grensoverschrijdend gedrag zijn er vorig jaar meerdere rechtszaken geweest waarbij de rechter besloot dat minder verregaande sancties terecht waren geweest en dat het ontslag op staande voet onterecht geweest is.