Twegiite
Image default
Horeca

Hoe gezond is zalm?

Veel mensen vinden zalm ontzettend lekker. Zalm is dan ook een vissoort wat je veel verschillende manieren kan eten. Denk bijvoorbeeld aan sushi. Vaak eten mensen sushi met zalm. Zalm is daarbij ook ontzettend gezond. In deze blog wordt er dan ook uitgelegd wat de voordelen van zalm zijn en hoe gezond het eigenlijk is wanneer je dit verwerkt in buffetcatering. 

Veel eiwitten 

Zalm bevatten veel eiwitten. Net als omega-3 vetten is eiwit een essentiële voedingsstof die je uit je eten moet halen. Eiwitten spelen een aantal belangrijke rollen in het lichaam, waaronder het helpen genezen van wonden, het beschermen van de botten en het behouden van spiermassa na het sporten. Ook helpen eiwitten bij het herstel van de spieren na het sporten. Als je 100 gram zalm eet bij een maaltijd dan heb je in principe een goed aantal eiwitten in je lichaam.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen

Uit onderzoek is er dan ook gebleken dat het regelmatig eten van zalm kan helpen bij het beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dit komt grotendeels door het niveau van omega-3 vetzuren in het bloed te verhogen door zalm te eten. Veel mensen hebben dan ook te veel omega-6 vetzuren in het bloed in verhouding tot omega-3. Door zalm toe te voegen aan je maaltijden kun je dus het niveau van omega-3 verhogen en het niveau van omega-6 verlagen, zodat je een goede balans hebt tussen de twee vetzuren. Uit onderzoek is er gebleken dat wanneer het evenwicht tussen deze twee vetzuren verstoord is, dat je dus een groter risico hebt op hart- en vaatziekten. 

Gewicht verliezen en/of behouden 

Door regelmatig zalm te eten kan je dus ook gewicht verliezen en/of behouden. Net als andere eiwitrijke voedingsmiddelen helpt zalm de hormonen te reguleren die de eetlust regelen en je dus een vol gevoel geven. Ook is het zo dat de stofwisseling tijdelijk meer toeneemt na het eten van eiwitrijk voedsel. Bovendien is er uit onderzoek geconstateerd dat de omega-3 vetten in zalm gewichtsverlies kunnen bevorderen. 

Zalm bevat dan ook weinig calorieën, waardoor je dit goed kan toevoegen aan een buffet. Ontdek ook Buffetcatering in Wageningen en omstreken.