Twegiite
Image default
Dienstverlening

Hoe bereid je je kinderen voor op een verhuizing?

Tijdens een verhuizing moet je met veel dingen rekening houden. Waar ga ik naartoe? Moet ik een verhuislift huren? Hoe reageren mijn kinderen erop? Verhuizen kan voor veel kinderen best heftig zijn. Ze moeten afscheid nemen van alles wat vertrouwd en bekend voor ze is: hun huis, hun buurt, hun vriendjes, en soms zelfs hun school. Het kan behoorlijk spannend zijn omdat ze op zoek moeten naar een nieuwe plek in een compleet nieuwe omgeving, met nieuwe vriendjes en een andere school. Als de verhuizing het gevolg is van een scheiding, wordt het voor je kind nog ingewikkelder. Over het algemeen heeft een verhuizing bij jongere kinderen misschien wat minder impact dan bij tieners, maar het is hoe dan ook belangrijk om je kind goed te begeleiden in deze periode van verandering.

Bespreek het op tijd

Het is belangrijk om je kinderen zo vroeg mogelijk op de hoogte te stellen van de aankomende verhuizing. Begin met een open en eerlijk gesprek waarin je de redenen voor de verhuizing uitlegt. Kinderen hebben tijd nodig om aan het idee te wennen en vragen te stellen, dus geef ze die ruimte. Je kunt het ook op een andere manier brengen, zoals bijvoorbeeld met het voorlezen van verhaaltjes over verhuizen. Dit kan een manier zijn om je kinderen op hun gemak te stellen.

Neem ze mee naar het nieuwe huis

Het is een goede tip om je kinderen, van kleuterleeftijd en ouder, actief te betrekken bij de verhuizing. Neem ze bijvoorbeeld mee naar het nieuwe huis voordat de verhuizing plaatsvindt, en bespreek samen hoe de kamers moeten worden ingericht (wie slaapt waar?). Het kan ook leuk zijn om samen met je kinderen behang en verf uit te kiezen voor hun nieuwe slaapkamers.

Begeleiding op school

Het is echt belangrijk dat je de leerkracht op school of de begeleider op de peuterspeelzaal of in de kinderopvang op de hoogte brengt van de aanstaande verhuizing en hoe je kind hierop reageert. Op die manier kunnen ze je kind beter ondersteunen, de tijd nemen voor een geschikt afscheid, en eventuele zorgen of angsten opvangen. Het is als het ware een extra steun voor je kind tijdens deze grote verandering. Ga jij binnenkort verhuizen? Met deze tips zal de overgang voor je kinderen een stuk makkelijker gaan.