Twegiite
Image default
Eten en drinken

Heb je al eens mede drank geproefd?

Steeds meer mensen ontdekken het tongstrelende drankje mede, dat in het Engels mead wordt genoemd. Mede drank is een friszoet brouwsel van honing, water en gist, dat eeuwen geleden al werd gedronken door de Grieken en de Vikingen. Ook de Friezen en Saksen waren ermee bekend. Mede is een dierlijk product van bijenhoning, met zoete, droge en sprankelende varianten. Hoe zoet je mede is, hangt af van de zoetheid van de honing en van de toevoeging van fruit of kruiden. Je kan het drankje zo’n 5 jaar bewaren. Wat is mede en hoe drink je het?

Wat is mede honingdrank?

Mede drank is afkomstig van de honing van hard werkende honingbijen. Afhankelijk van de regio en de smaak die is toegevoegd, zoals kersen of cayennepeper, heb je verschillende mede dranken. Mede wordt ook wel honingwijn genoemd, maar dit klopt niet. Honingwijn bestaat namelijk uit wijn, waaraan na de gisting honing is toegevoegd. Naast mede heb je ook overheerlijk medebier. Dit is bier waaraan mede is toegevoegd. Afhankelijk van het soort bier en de soort mede ontstaat een biertje met een unieke smaak. Het alcoholgehalte van mede ligt tussen de 3,5 en 20%, afhankelijk van de hoeveelheid honing en gist. Ook is er alcoholvrije mede verkrijgbaar.

Zo drink je mede

Mede wordt soms koud gedronken uit de koelkast, maar smaakt vooral lekker op kamertemperatuur. Je drinkt het drankje als aperitief uit een portglas. De drank is lekker bij de maaltijd, maar ook als verfijnd drankje bij het haardvuur of voor het slapengaan. In de winter is het een goed idee om je mede – net als glühwein – te verwarmen en warm te drinken. Cocktailliefhebbers gebruiken mede in hun drankjes als vervanger van siroop. Mede is een historische drank, die het natuurlijk goed doet op een Vikingfeest of een historisch festival. Wil je een keer iets bijzonders, organiseer dan voor je verjaardag een uitbundige Vikingparty met drinkhoorns en een kampvuur.

Klassieke mede en mede met een smaak

Mede drank is in Nederland verkrijgbaar bij Heathen Mead. Hier kan je sinds 2015 terecht voor klassieke mede van honing, water en gist, maar ook voor mede met vruchten, zoals bessen, en met specerijen en kruiden, zoals hennep of vanille. Je vindt hier kwaliteitsmede en andere producten op basis van pure honing. Ook voor paar stoere drinkhoorns en drinkhoornhouders ben je bij Heathen Mead aan het goede adres. Zo ben je tot in de puntjes voorbereid op een oergezellig feestje met een eeuwenoud drankje.

https://www.heathenmead.nl/