Twegiite
Image default
Banen en opleidingen

Een dag in het leven van een netwerkbeheerder

Kijk je online naar IT vacatures en ICT vacatures, dan kom je de functie van netwerkbeheerder waarschijnlijk vaak tegen. En dat is niet zo gek. Elke organisatie met digitale infrastructuren heeft immers baat bij zo’n specialist. Maar wat houdt de functie eigenlijk precies in en hoe ziet een gemiddelde dag als een netwerkbeheerder eruit? Je leest het hieronder.

Wat is een netwerkbeheerder?

Een netwerkbeheerder is iemand binnen een organisatie die zorg draagt voor het beheren, onderhouden en beveiligen van een digitaal netwerk. Dit netwerk bestaat niet alleen uit computers, maar vaak ook uit printers, telefoons, servers en soortgelijke apparaten. De functie als netwerkbeheerder heeft door de jaren heen aan relevantie gewonnen. Hybride werken is steeds meer de norm, waardoor netwerken van organisaties groter en complexer zijn geworden. Hierom is het niet geheel vreemd dat het aantal vacatures voor netwerkbeheerders sinds de opkomst van het hybride werken hoog is. Complexe netwerken vragen om iemand die brede kennis heeft van IT en ICT en beschikt over een sterk probleemoplossend vermogen.

Lees je de (‘normale’ of interim) vacatures voor de functie als netwerkbeheerder goed, dan weet je dat een netwerkbeheerder zich niet alleen bezighoudt met het beheren en onderhouden van netwerken, maar ook met het beveiligen ervan. Waardevolle informatie moet binnen de organisatie blijven en kwaadaardige aanvallen van buitenaf moeten worden geweerd. Dit, terwijl gebruikers binnen de organisatie zonder moeilijkheden van het netwerk gebruik moeten kunnen maken. Beveiliging van een netwerk is hierdoor niet wat je noemt een koud kunstje. Een netwerkbeheerder is kortom een welkome aanvulling op iedere organisatie die werkt met netwerken en infrastructuren op het gebied van IT en ICT.

Dagelijkse werkzaamheden​

De functie als netwerkbeheerder is erg veelzijdig. Solliciteer je op een IT vacature of ICT vacature voor deze functie, bereid je dan voor op het feit dat geen dag hetzelfde gaat zijn. Hieronder vind je een aantal werkzaamheden die een netwerkbeheerder geregeld terug ziet komen.

Netwerkinfrastructuur ontwerpen en opzetten

Een netwerk moet door iemand opgezet worden. Vaak speelt de netwerkbeheerder – met zijn kennis van IT en ICT – hier een grote rol. Binnen de functie ontwerp je een netwerk en rol je deze vervolgens uit. Je ondersteunt de organisatie en een eventueel netwerkteam bij de implementatie van het nieuwe netwerk. Hiervoor heb je kennis nodig van de soft- en hardware binnen het netwerk.

Troubleshooten

Wanneer een netwerk eenmaal functioneert, verschuift de rol van een netwerkbeheerder steeds meer naar die van een troubleshooter. Je bent een van de eerste aanspreekpunten wanneer er wat mis gaan. Op een gemiddelde dag kunnen er dan ook meerdere gebruikers langskomen met vragen. Je zet je probleemoplossende vermogen in om snel tot een passende oplossing te komen.

Netwerk onderhouden​

Om een netwerk efficiënt en veilig te houden, moet het regelmatig onderhouden en geüpdatet worden. Hier houd je je dagelijks mee bezig. Zo moet antivirus-maatregelen up-to-date worden gehouden. Daarnaast is het zaak dat het netwerk blijft beschikken over voldoende capaciteit om alle eindgebruikers aan te kunnen. Bij het onderhouden van het (bedrijfs)netwerk komt ook een stukje optimalisatie kijken. Zie je ruimte voor verbeteringen, dan voer je deze door.

Naast bovenstaande werkzaamheden, houdt een netwerkbeheerder zich ook geregeld bezig met:

  • Het voeren van onderhandelingen met providers van hard- en software;
  • Het optimaliseren van de beveiliging van het netwerk en het beheren van storingen;
  • Het verlenen van toegang aan nieuwe gebruikers en het beheren van bestaande gebruikers binnen het netwerk;
  • Het opdoen van kennis omtrent nieuwe ontwikkelingen binnen de IT en ICT, zodat dit toegepast kan worden binnen het netwerk.
https://hello-professionals.nl/