Twegiite
Image default
Aanbiedingen

Afval scheiden: een gids voor het juist sorteren van afval

Het scheiden van afval is een belangrijke stap in het verminderen van onze impact op het milieu en het bevorderen van duurzaamheid. Door afval op de juiste manier te sorteren, kunnen waardevolle materialen worden gerecycled en kan de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat, worden verminderd. In deze blog bieden we een gids voor het juist sorteren van afval en bespreken we welk afval waar hoort.

 

Papier en karton

Papier en karton kunnen gemakkelijk worden gerecycled. Zorg ervoor dat je papier en karton schoon en droog zijn voordat je ze in de papiercontainer gooit. Voorbeelden van papier en karton dat kan worden gerecycled, zijn kranten, tijdschriften, reclamefolders, kartonnen dozen en oud papier. Verwijder eventuele niet-recyclebare materialen, zoals plastic folie of plakband, voordat je het in de papiercontainer plaatst.

 

Plastic

Plastic is een veelvoorkomend materiaal in ons dagelijks leven, maar het moet op de juiste manier worden gesorteerd om recycling mogelijk te maken. Het is belangrijk om plastic verpakkingen te scheiden van ander afval. Denk aan plastic flessen, flacons, yoghurtpotjes, boterkuipjes en plastic tasjes. Controleer het plastic op de recyclingcode om er zeker van te zijn dat het geschikt is voor recycling. Zorg ervoor dat het plastic leeg is en spoel het indien nodig schoon voordat je het in de plasticcontainer plaatst.

 

Glas

Glas kan oneindig worden gerecycled, waardoor het een duurzaam materiaal is. Glasafval moet gescheiden worden ingeleverd. Sorteer het glas op kleur, zoals wit, bruin en groen glas. Spoel de glazen verpakkingen goed uit voordat je ze in de glascontainer plaatst. Verwijder deksels en doppen, want deze horen bij het plastic afval.

 

GFT-Afval

GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit afval kan worden gebruikt voor compostering en het maken van biogas. Gooi organisch afval zoals schillen, restjes groente en fruit, koffiedik, theezakjes en tuinafval in de GFT-container. Let op: geen plastic of ander niet-afbreekbaar materiaal mag bij het GFT-afval worden geplaatst.

 

Restafval

Restafval is het afval dat niet kan worden gerecycled of hergebruikt. Dit omvat bijvoorbeeld luiers, chipszakken, versleten kleding en niet-recyclebaar plastic. Het restafval moet worden weggegooid in de restafvalcontainer. Gooi het dus zeker niet zomaar in de afvalbak!

 

https://deafvalbak.nl/